Terrassebelægning

hyggelig terrasse
Flisebelægning på terrasse

belægning

stenterrasse

rød terrases

Opmåling af træterrasse

Konstruktion af træterrasse

Opbygning af ny træterrasse

Når der skal anlægges en ny terrasse er noget af det vigtigste der skal tages stilling til hvilken type af belægning der skal bruges. Der er flere forskellige materialer som kan bruges som en terrassebelægning og her gennemgår vi nogen af de typer.

Belægningssten

Belægningssten er de mindste betonsten. Det der adskiller belægningssten fra fliser er længden i forhold til tykkelsen. Hvis længden divideret med tykkelsen er 4 eller mindre er der tale om en belægningssten, mens længde divideret med tykkelse som giver over 4 betegnes som en flise.

Herregårdssten

Herregårdssten har længe været de mest populære belægningssten når det kommer til alt fra anlæg af terrasser til havestier og indkørsler. En herregårdssten måler 14×21 cm og bør aldrig købes under 6 cm tykkelse.

Der findes steder hvor du kan købe herregårdssten i 5 cm tykkelse, men prisen for de 5 cm tykke herregårdssten er lidt under prisen for de 6 cm tykke og holdbarheden er meget højere for 6 cm tykke herregårdssten.

Hollændersten

Hollændersten findes i 3 størrelser. 10×10, 10×20 og 10×30 cm. Det betyder at der nemt kan laves spændende læggemønstre når der anvendes Hollændersten som terrassebelægning.

Det er muligt at lave sildeben, snegle og mange andre sjove mønstre, og kombineres det forskellige størrelser også med forskellige farver bliver der endnu mere spil i terrassens belægning.

Karmona

Karmona sten minder en del om Herregårdssten og måler ligeledes 14×21 cm. Den store forskel er kanten som er afrundet ved Karmona sten, mens de fleste Herregårdssten har en slået kant.

Terrassebelægninger med Karmonasten kan også laves i en tilfældigt mix eller der kan laves mønstre ved at benytte forskellige farver i forskellige områder.

Kløversten

Kløversten er en meget stærk belægningssten og den specielle form som stenen har, gør at de forskellige kløversten griber fast i hinanden så de ikke skrider fra hinanden.

Det betyder at terrassebelægningen er meget stærk, men det betyder også at hvis der skal udskiftet en sten på et tidspunkt er det svært at få den ødelagte sten op.

Kopsten

Kopsten er små 10×10 cm belægningssten. De kan anvendes alene, men benyttes ofte i kombination med andre sten eller fliser. Eksempelvis i en rådhusbelægning hvor kopstenene benyttes til at lægge omkring fliser.

Kopsten produceres i både grå og sorte varianter hvilket giver mulighed for forskellige mønstre. Du kan se dem her.

SF Sten

SF Sten har lidt som Kløverstenen også en form som holder belægningen sammen, men hvor kløverstenen modvirker bevægelser i to retninger, modvirker SF sten kun i en retning.

Der anvendes ikke så ofte SF Sten til terrasser mere som der har gjort, så vil du have en terrasse som ikke ligner alle de andre nye terrasser kan du vælge at anlægge den med SF Sten.

Fliser

Fliser er større end belægningssten og kendes også som betonfliser. Fliserne har i en årerække været valgt meget fra i de danske haver, men de er nu igen blevet meget populære, specielt som terrassebelægning.

Betonfliser produceres i 3 forskellige farver. Der er den traditionelle grå betonfarve og sorte fliser som er meget populære. Det er også muligt at bestille hvide udendørs fliser som terrassebelægning, men de er noget mere sjældne, så dem skal man for det meste finde på google.

Kvadratiske

De kvadratiske fliser findes i modul 30, 40 og 50. Modul 30 fliser dækker over 30×30 cm, 60×60 fliser og så er 15×15 cm fliser også med i modul 30, selvom de små fliser faktisk bør betegnes som en belægningssten.

I modul 40 er der 40×40 cm fliser og 20×20 cm fliser mens der i modul 50 er 50×50 cm og 25×25 cm fliser.

Udover de kvadratiske fliser findes der også rektangulære fliser i alle modulerne.

Rektangulære

De rektangulære fliser i modul 30 består af 15×30 og 30×60, mens der kun er en rektangulær flise i modul 40 og modul 50. I modul 40 findes den rektangulære 20×40 cm flise, mens der i modul 50 findes 25×50 cm fliser.

Skridsikre fliser

Udover de normale fliser med glat overflade findes der også riflede fliser med en meget skridsikker overflade. Det gør fliserne brugbare i situationer hvor der eksempelvis er en hævet terrasse hvor der skal anlægges en kørestolerampe op til.

Ved at anvende skridsikre fliser til kørestolerampen bliver det mere sikkert at skubbe kørestolen op på terrassen.

Sten

Brosten

Brosten findes i den oprindelige udgave som er en natursten oftest udhugget af granit samt i en støbt udgave hvor beton støbes til en sten der minder om naturstensudgaven.

Chaussesten

Der er mange som forveksler Chaussesten med brosten og det er også forståeligt, da Chaussesten ligesom brosten er udhugget af granitsten. Chaussesten er mindre en brosten og har oftest en mere glimtende og ru overflade.

Granitskærver

Granitskærver kan bruges som belægning på terrassen hvor de skarpe kanter på skærverne får dem til at kile sig sammen til et rimeligt fast underlad. Det kan dog være svært at have havemøbler med tynde ben på en terrasse med granitskærver som belægning

Marksten

De afrundede marksten kendes også som Piksten og blev før i tiden næsten altid anvendt som belægning i gårdspladser og lignende steder. Belægningen er meget svær at få plan så havemøblerne ikke vipper, men i en romantisk have hører en terrasse anlagt med marksten til.

Perlesten

Perlesten kan anvendes som terrassebelægning, men det skal ikke være til en terrasse med traditionelle havemøbler, for de vil synke ned i belægningen. I stedet kan der benyttes store tunge granithavemøbler på sådan en terrasse.

Skifer

Det er ikke alt skifer som kan benyttes til terrassebelægning så det er vigtigt at undersøge dette før der investeres i den noget dyre belægning. Du kan få en flot og anderledes terrasse med skifer natursten.

Tegl

Tegl er murstenslignede sten som er beregnet til belægning. Det er vigtigt at der er tale om hårdtbrændte sten som ikke vil suge fugt, da fugt i stenen vil gøre at de sprænger når frosten kommer.

Træ

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ vil i de fleste tilfælde være fyrretræ som igennem en imprægnering bliver meget mere modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Imprægneringen er ikke det bedste for miljøet og derfor vælges dette billige alternativ oftest fra.

Gran

Grantræ indeholder en del harpiks som gør det naturligt modstandsdygtigt mod råd og svamp og derfor vil ubehandlet gran ofte kunne holde i 25 år udendørs uden jordkontakt. Benyttes gran som stolper i jorden vil holdbarheden blive mindsket til ca. 5-10 år.

Lærk

Lærk er typisk prismæssigt mellem gran og trykimprægneret træ og ligesom gran har lærk en naturlig modstandsdygtighed mod råd og svamp hvilket betyder at træet kan holde i mange år ubehandlet.

Robinie

Robinietræ kaldes også for falsk akacie og er en gammel dansk træsort som vokser langsomt og derved bliver meget stærk. Robinie har en levetid uden jordkontakt på ca. 20 år og mindst 15 år med jordkontakt.

Ipé

Ipé er en af de nyere hårde træsorter som vi er begyndt at benytte som terrassebelægning. Det hårde træ har en relativ lang levetid i forhold til prisen.

Mahogni

Mahogni er typisk lidt dyrere end Robinie og Ipé, men er stadig et meget populært materiale som belægning på en træterrasse.

Eg

Den gamle danske eg er meget en meget holdbar træsort som kan stå som ubehandlet terrasse i rigtigt mange år uden at tage skade. Egeterrasser er dog også en relativ stor investering, da egetræet er forholdsvist dyrt.

Teak

Teaktræet er noget af det dyreste træ som benyttes til terrassebelægning, og derfor vælger langt de fleste en anden træsort. Skal træterrassen være dyr og eksklusiv skal der vælges Teak som træsort.

Copyright © 2014 fliseterasse.dk | Theme by: Eventa